torsdag 24 september 2015

Vallningshelg

Helgen spenderades på en fårgård och var en otroligt häftig upplevelse. Ca 15 otroligt lydiga hundar levde på gården tillsammans med paret som ägde den och ett hundratal får och höns. Vilken miljö att få vara i! Hundarna var som en tokig men helbalanserad flock och Panda reagerade inte på en enda vovve från start. Hundarna kunde komma kutandes bara någon meter från henne och hon tittade lite lätt men utan att bry sig.

Sedan var det roligt att se hur hon fungerade i fårhagen. Kvinnan som höll i vallningen menade att du inte känner din vallhund förrän du sett den valla. Första fången vi gick in bland fåren trodde jag att hon skulle vara väldigt intresserad av fåren och jag visste inte ens om hon skulle vilja testa dem med heeling. Men hon ville bara vara med mig. Tanken var att hon skulle balansera flocken där jag var på ena sidan fåren och hon på andra sidan rakt över. Jag satte henne och gick iväg till andra sidan fåren och så fort jag ville få henne i rörelse så drog hon rakt till mig; antingen rundade fåren eller rakt igenom fårflocken. Hon vägrade lyssna på sina instinkter med vallning :) 3e omgången i fårhagen så började det fungera dock! Hon balanserade flocken så när jag gick åt ett håll gick hon motsatt för att kunna hålla koll på fåren.

Dag 2 skulle vi valla fåren på ett sätt som egentligen passade oss ännu bättre: då gick vi som på ett led med mig längst bak, panda framför mig och så fåren allra längst fram och då var det pandas uppgift att se till att de gick i en flock samt att balansera  flcoken genom att alltid befinna sig i mitten av fåren och mig istället. Detta var hon jätteduktig på, lille skrutten. jag hade långlina på henne för att kunna förhindra eventuella tokerier men hon ville inte alls testa fåren utan gick bara bakom och höll koll.

De blev ju riktigt trötta också. Vi avslutade helst innan, men ofta såg man tillslut att de bara gick och blundade i hagen; typ gick och sov gåendes.

En fantastisk helg!


 Mellan-vallning: då låg Panda och sov i mitt knä:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar