söndag 14 juni 2015

Tis-ons:buslydnad o sök

Tisdag: Vi övade in ett nytt tricks och då jag inte hade bestämt mig vad ännu så satte jag mig bara ner på huk med klickern o godis i handen och väntade ut henne, och ganska snart gick hon runt mig. Detta klickade jag på och gav henne belöning och sedan sprang hon runt mig i cirklar. Jag behövde snabbt ett kommando för detta då inlärningen gick så snabbt och ville inte ha Bakom eller liknande då jag kommer ha det till annat. Så jag fick tänka helt utanför boxen och sa Gurka. Så säger jag numer Gurka springer hon runt mig ett varv, och jag fnissar varenda gång.

Efter lunch tog vi en långpromenad på nästan 2 timmar med lydnadsbus på ängen där jag bl a testade att ha ed en rolig leksak inför platsliggningen, för att få en riktigt aktiv platsliggning. Hon har ju legat o kikat lite överallt ibland vid vissa omgångar och då är det ju lättare att hon hittar något roligare. Så nu gick jag iväg med bollen bakom ryggen och hon stirrade rakt på mig i ca 1 min, innan jag belönade med bus med bollen. Detta gjorde jag 2 ggr till, ena gången med lika bra resultat och sista gången med inte lika bra resultat, men jag tar med mig att det nog är så jag ska träna och att göra 1, max 2 omgångar av detta per gång. Övade lite annat smått o gott, bl a Runda och Gurka på promenaden och sedan busade vi längs med hela vägen i skog/asfalt. Vi stannade också till vid vattnet och där gillar hon att vi springer bredvid varandra, hon i vattenbrynet och jag på stranden. Så kul att hon inte ens tittade åt en hund som passerade nära.


Onsdag: dagen spenderades med hemmalydnad där vi använde oss av gammhunden som fick agera statist. han låg framför mig och så fick hon Runda honom och Gurka mig. Runda Gurka innebär att hon då springer ett varv runt oss båda. Fantastiskt kul.

Vi satt några timmar på verandan där hon åt rökt älgben och spanade på mig som klippte gräsmattan o fixade.

På kvällen åkte vi på sista sökkursen där vi skulle få testa en Lägre-klass ruta, d.v.s söka igenom en 100x100m stor ruta. Spännande! Jag o panda var där tidigt och skulle gå upp rutan och ganska snabbt blev hon jobbig o nafsade mig i vaden, något hon inte gjort på promenad sedan hon kanske var 5 månader! O sedan bet hon i kopplet. Riktigt jobbig. Så jag la snart in henne i bilen o undrade hur dagens sök skulle gå.
Innan det var vår tur tog jag ut henne lite för tidigt så vi fick promenera en massa o sitta och vänta en del och då tänkte jag att hon blev ännu tröttare. Men sedan blev vi ditropade och Panda känner igen stället vi söker på nu. Då kände jag att hon verkligen ville dit. Vi passerad en hund på bara några meter som hon inte brydde sig om, ville bara fram till sökandet. jag satte på henne täcket och sedan började vårt söka. 4 skick på 4 figgar gjorde vi och hon gjorde alla så jäkla klockrent! SuperPanda kallade de andra henne och jag var hyfsat stolt över henne. Knappt ville hon leka efter att hon hade figgen utan förstod direkt då jag ville ta tillbaka bollen för att fortsätta skicken, och så blev hon fokuserad på nytt. Riktigt skönt kändes det!
Så nu ska vi redan få börja med fast rulle och nöta på!

På kvällen när vi kom hem var sambons föräldrar o barnbarn där så då fick hon interagera med dem, vilket hon gör bra i vanlig ordning: lägger sig bara ner o sover efter lite nos på dem.

Verandan:

 Innan sängdags då Panda gärna vill titta på sig själv i spegeln:

1 kommentar: