torsdag 12 februari 2015

Lydnad o snöpromenad

Idag har varit en riktigt bra dag för både Panda och mig! Det var första natten som Panda faktiskt sov i vår säng. Vid mina fötter, vid min rygg och på magen; jättemysigt! Om min fot kom utanför täcket kände jag en snabb slick innan hon somnade om igen.

Innan frukost fortsatte vi öva läggande under gång, fast vi startade från sittande läge. Jag tänker att jag lägger på så mycket störning som möjligt först som bara lär henne att säger jag Ligg så ska hon ligga, och så borde det kunna placeras i ett Fotgående så småningom när det är befäst. Vi filmade det och hur jag jobbar med Ståendet på musmatta.

Jag har ju tidigare tänkt att hon ska ha låsta bakben vid fjärren så småningom men eftersom hon sitter o ligger i damsadel nu och därför hamnar fel när hon ska sitta efter liggandet, kanske det är smart med låsta framben istället. Får jag till ståendet bra med hjälp av musmattan tänker jag att jag kan använda den för Sitt o Ligg sedan också.

Det enda som blivit negativt med denna nya övning är att träningen i köket är så lugn (jag pratar inte överdrivet mycket o har nästan bara godis som belöning, ingen leksak) och det gör att hennes läggande är väldigt långtsamt nu; hon har ju varit grym på att liksom explodera neråt med båda framfötterna vid Ligg vid min sida tidigare. Men det jobbar vi tillbaka så snart det nya sitter!

Jag åkte iväg o tränade o Panda hade legat o sovit i hallen hela tiden. Vi åkte iväg till skogen efter det för en timmes race i djup snö, där vi blandade kommandona Upp på stenar, Inkallning, Stanna när det kom en stig som korsade vår väg och vi fick även till tandvisning och ett platsliggande på 1min med ca 7m till mig. Jättekul att se att hon kunde växla från tokfart till att ligga stilla såpass länge. Det var visserligen inga störningar utom jag och snön.

Under eftermiddagen övade vi lite mer på morgonens aktivitet samt att vi också gjorde en ny övning för att hon verkligen ska hålla apporten tills jag säger Loss. Jag gjorde det så att hon fick hålla en mjukare apportgrej med kommandot Håll (det sitter bättre än apport) och så slängde jag fram en hand med godis framför hennes nos. Om hon släppte utan att jag hade sagt Loss tog jag bort godiset och väntade en liten stund innan jag gjorde om det. Om hon höll kvar den tills jag sa Loss fick 3-4 godisar i snabb följd: godisregn! Hon verkade gilla det så imorgon ska jag prova att ta tag i apporten utan att säga Loss samtidigt som godisen är framför nosen på henne, och se om hon håller kvar.

Stadga i liggandet (o belöning först efter att jag gått iväg) och Stå på musmatta:

Mysiga skogspromenaden med Pandas egen tassisättning:

2 kommentarer:

  1. Duktiga! Tycker även att Tabasco i bakgrunden gör ett mycket bra jobb.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, ja, störning får hon även på hemmaplan! :)

      Radera